Bu uygulamamızda Intent yardımıyla yeni aktivitede Internet sayfası açmayı öğreneceğiz.Ayrıca atarlı  butonlar tıklanılmaktan rahatsız olduğunu bildirdiği için bir de resme tıklamayla olay yaratmayı deneyeceğiz.

Hadi bakalım, Internet Sayfasi Acma adlı projemizi oluşturalım.

Resim dosyamızı drawable klasörlerinin her birine sürükleyip atalım.Burada hd(high definition)-yüksek çözünürlük,md(medium definition)-orta kalite çözünürlük,ld(low definition)-düşük çözünürlük olarak geçmektedir.Android cihazların çözünürlükleri birbirinden farklı olduğu için biz üç drawable dosyasının içine de resmimizi atalım.Daha sonra main.xml'i açıp, graphical-layout'un Palette menüsünde  Images&View içinden ImageView'ı sürükleyip boş tasarımımıza bırakalım ve gelen pencerede resim dosyamızın ismini seçelim.






Şimdi main.xml'e geçelim ve ImageView içine android: onClick="resimTikla" kodunu aşağıdaki gibi ekleyelim.Böylece resme tıklanıldığında "resimTikla" adlı metodun çalıştırılacağını garanti ediyoruz.Bu metodu da InternetSayfasıAcmaActivity.java sınıfında tanımlayacağız.









InternetSayfasıAcmaActivity.java sınıfımızı açalım ve eklediğimiz resmi kodumuzda tanımlayalım.Daha sonra da resimTikla metodumuzu oluşturalım ama içini şimdilik boş bırakalım:




Metodumuzun içini boş bıraktık çünkü Intent yardımıyla yeni bir aktiviteye yönlendirmek için öncelikle yeni bir aktivite sınıfı ve tasarımı oluşturmalıyız.Paketimizin altındaki InternetSayfasıAcmaActivity.java 'yı sürükleyip tekrar paketin içine atın ve gelen pencerede yeni aktivitemizin adını InternetSayfasi olarak yazın.





Aynı şekilde main.xml dosyasını sürükleyip, layout dosyasının içine atıp gelen pencerede yeni tasarımımızın adını internet.xml olarak değiştirin. Eğer xml uzantısını unutursanız,program xml olarak algılanmaz ve istemediğimiz bir dosya oluşur.Bunu silmek içinde projenin dosyasını bulup res>>>layout>>istenmeyen dosya'yı bularak siliniz.


Oluşturduğumuz internet.xml, main.xml'in bir kopyası olduğundan içindeki imageView'ı kaldırıp,Composite'ten bir tane WebView sürükleyip tasarıma bırakalım.


Graphical-layout'tan çıkıp internet.xml'e gelirsek,kodumuz şu şekilde olmalı:


Şimdi InternetSayfasi adlı yeni aktivite sınıfımıza gelip,InternetSayfasiAcmaActivity sınıfından gelen kodları temizleyip, setContentView(R.layout.internet) yaparak bu aktivitemizin tasarımını seçelim.


Şimdi de internet.xml'de oluşturduğumuz Webview'ı kodumuzda tanımlayalım ve açılmasını istediğimiz internet sayfasının adresini webView1 ile çağırdığımız loadUrl() metoduna parametre olarak yazalım.



Şimdi, InternetSayfasiAcmaActivity sınıfımıza geri dönüp boş bıraktığımız resimTikla(View v) metodunu yeni aktivitemizi açmaya yarayan Intent yardımıyla doldurabiliriz:



Evet aktivitelerimiz ve tasarımlarımız hazır.Geriye yeni aktivitemizi Manifest'e tanıtma ve Manifest abimizden internet izni alma kaldı.Yeni aktivitemizi aşağıdaki kodu manifeste ekleyerek tanıtalım:



Şimdi Permissions'a gelerek Add'e tıklayalım ve Uses Permission'ı seçelim:





Name kısmına android.permission.INTERNET yazalım.Yazdıktan sonra insanın tıklayası geliyor bir yerlere ama yazdıysak iznimizi aldık artık. AndroidManifest.xml'e gelip,görebilirsiniz:



Evet her şeyimiz tamam artık uygulamamızı çalıştırabiliriz.

Uygulamadan Görüntüler

Tıktan Önce:



Tıktan Sonra:

Gördüğünüz üzere loadUrl'de blogun adresini yazdığımız için,blogumuz internet sayfası olarak açıldı.


Uygulamanın kodunu buradan indirebilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top