Teknoloji - Facebook' a Tepki Yağıyor!

Sanal Bilgiç: Facebook kimselere çaktırmadan hepimizin profilinde bir değişiklik yaptı. Profilinize dikkatlice bakarsanız değişikliği farkedersiniz. Bilgilerinizden mailinizi kontrol edince farkı göreceksiniz. Facebook maillerimiz üzerinde bir değişiklik yapmış durumda. Ee ne de olsa ipler adamların elinde sevgili takipçilerimiz. İnterneti icat eden ülke olarak kuralları onlar koyuyorlar.
Maalesef acı ama gerçek aynen bu. Bizler onların icadını kullanıyorsak elimizden çok bir şey gelmiyor. Kuralları koyma ihtimalimiz yok malesef.  Bu yüzden başa gelen çekilir diyoruz.

Facebook, tam 900 milyon kullanıcısının e-mail adresini ‘korsan e-mail’le    değiştirdi. Facebook, 900 milyon kullanıcısının profil bilgilerindeki e-mail adresini hiçbir duyuru yapmadan @facebook.com olarak değiştirdi. Şirketten CNNMoney’e yapılan açıklamada, “bu değişikliğin birkaç haftadır yapıldığını ancak değişim hakkındaki bilgilerin internet ve blog sayfalarına henüz dün düşmeye başladığı” belirtildi.


Analistler, yıllardır birçok gizlilik tartışmasına yol açan ve kullanıcılarının tepkisini toplayan Facebook’un, son hamlesiyle düşmanlarını iyice artıracağını belirtti. Teknoloji yazarı Ron Miller, CNN’e, “Facebook, kullanıcılarını kendisinden nefret ettiriyor. Herkesi zorla kendi e-mail sistemine katıyor. Bu şaka gibi” yorumunu yaptı.



“HACKER SALDIRISI GİBİ”



ABD’li blog yazarı ve söz konusu değişikliği ilk fark edenlerden biri olan Gervase Markham, Facebook’un hamlesini, hacker’ların elektronik mesajlara müdahale etmek için kullandıkları Man In The Middle (MITM) yöntemine benzetti. Markham, blog sayfasında, “Facebook ne yaptığını zannediyor” ifadesini kullandı.



Facebook ise karşı karşıya kaldığı tepkiden şaşırmış görünüyor. Sosyal medya ağının ürün iletişimleri yöneticisi Meredith Chin, “Sadece herkesin aynı sisteme uyumlu olabilmesi için Facebook e-maillerini standart e-mail adresi olarak belirledik” dedi. Chin’in, CNN’e yaptığı açıklamada ‘uyumlu’ kelimesini defalarca kullanması dikkat çekti.



“ZAMAN TÜNELİNİN BİR PARÇASI”



Chin açıklamasında, e-mail’lerin aynı adreste belirlenmesinin kısa bir süre önce hayata geçirilen Zaman Tüneli uygulamasının bir benzeri olduğunu, “ek bir görünebilirlik ayarı” olduğunu belirtti.



Facebook kullanıcıları, profil ayarlarından e-mail adreslerini hala değiştirebiliyor. Ancak neredeyse herkesin e-mail adresi şu an @facebook.com’a dönmüş durumda. Chin, değişikliğin şu ana kadar tüm kullanıcılara uygulanmadığı ancak nihayetinde 900 milyonu aşkın üyenin kapsama alınacağını ifade etti.



ÖZÜR DİLEME REKORTMENİ



Facebook’un, kullanıcıları kullanmaya zorunlu bırakmak gibi görünen bir e-mail adresi ortaya çıkarmasının ardından, çok sayıda kullanıcı önceden bu değişiklik konusunda haberdar edilmedikleri için öfkeli.



Kullanıcılarını yapılacak değişikliklerden haberdar etmemek, Facebook’un bir nevi geleneği haline gelirken, sosyal medya ağı “karmaşaya neden olmak ve ardından özür dilemek” konusunda da uzmanlaştı.



Kullanıcılarını zorla Zaman Tüneli uygulamasına geçirten, kullanıcıların duvarlarında sildiği fotoğrafları defalarca başvuru yapılmasına rağmen internetten kaldırmayan Facebook, e-mail adresi değişikliğinde de kullanıcılarını neden önceden bilgilendirmediği konusunda net bir açıklama yapamadı.



Chin, “Facebook olarak sürekli mercek altındayız... Her şeyin olabildiğince açık ve duyulabilir olması için uğraşıyoruz. Ancak bazen daha açık olmamız gereken durumlar olabiliyor” dedi.



NASIL DÜZELTECEKSİNİZ?



Profil hesabınızda siz farkında olmadan değiştirilmiş olan e-mail adresini eski haline getirmek için, “İletilşim Bilgileri” seçeneğinden e-postalar kısmında e-mail adresinin “ekle/kaldır” demeniz yeterli.



Ayrıca, belirlemiş olduğunuz e-mail adreslerinin sağında, adresin Zaman Tüneli sayfanızda gösterilip gösterilmeyeceğini belirleyebiliyorsunuz.



Chin, şikayette bulunmak ve görüşlerini iletmek isteyen kullanıcılar için, “Eğer bu konuda karmaşa yaşamaya devam ederseniz bize mesaj gönderebilirsiniz” dedi. 






0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top