Blu-ray ile DVD Arasındaki Farklar Nelerdir? Blu-ray Nedir?

Bu yazımızda sizlere Blu - ray ve DVD nedir ne değildir basit bir şekilde anlatmaya çalışacağız. Günümüzde bir çok insan evine, şöyle güzel bir ev sinema sistemi kurmanın hayalini yaşıyor. Kocaman bir ince ekran televizyon, yanına ince uzun güzel bir ses sistemi ve tabiki bir de video oynatıcı gerekiyor. Hepsi iyi güzel de hangisini tercih edeceğiz. Bir Blu-ray ' dir dolaşıyor artalarda. Nedir, ne değildir tam bilen yok. Konunun yakın takipçileri hariç kimse tam olarak çözebilmiş değil. Çünkü ne televizyonda ne de başka kaynaklarda adam akıllı anlatan yok. Biz yine her zamanki gibi sade bir dille sizlere bu ikisi arasındaki farkı ve benzerliği anlatmaya gayret göstereceğiz. DVD nedir? Blu-ray Nedir? Gelin beraber öğrenelim.


Öncelikle belirtelim ki bu Blu-ray denen zerzavat tıpkı DVD gibi yuvarlak bir cd. İkisi arasında görünüş olarak pek fark yok. Fakat Blu-ray 'i , Vcd veya DVD izlediğiniz makineye takarsanız çalışmaz. Aynı şekilde, bilgisayar cd okuyucusu da çalıştırmaz. Dediğimiz gibi görünüş olarak çok benzese de arasındaki teknoloji farklı. Bu sebeple Blu-ray (bulurey diye okunur) izleyebilmek için onu çalıştıran bir cihaza ihtiyaç var. 


Bildiğiniz gibi DVD oynatan cihazlar VCD 'yi de oynatır. Yani bir DVD oynatıcı satın aldıysanız o cihazda Vcd de izleyebilirsiniz. Blu-ray oynatıcı aldığınız zaman ise hem Vcd hem DVD hem de Blu-ray izleyebiliyorsunuz. Yani Blu-ray oynatıcı bu konuda son nokta ve son teknoloji. Bizce mutlaka bir tane edinmek gerekiyor. Üstelik fiyatları da eskisine göre bayağı ucuzlamış durumda. Eskiden el yakan Blu-ray oynatıcılar şimdilerde 200-300 TL' ye rahatlıkla alınabiliyor. Üstelik de bu rakamlara Samsung, Sony, Lg gibi markaların cihazlarını alabiliyorsunuz. Peki "Neden Blu-ray almalıyım? Blu-ray almak şart mı? Ben DVD  ile de işimi görüyorum." diyorsanız, biraz bilgi eksikliğiniz olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. İsterseniz gelin konuyu daha da detaylandıralım. 


DVD içine bir şey kaydetmek isterseniz kapasitesi 4,7 GB' dır. Oysa bir adet Blu-ray' in kapasitesi 25 GB' dır. Yani 5 katından fazla kapasite sunar. D&R mağazasına gidip bir DVD film aldığınızda görürsünüz ki bir DVD içine bir film rahatlıkla sığar. Ancak çok ekstra sahneler falan olursa kutudan ikinci bir DVD daha çıkabilir. Peki aynı mağazadan Blu-ray film aldığınızda ne olur? Yine içinden bir film çıkar. O zaman Blu-ray almaya gerek yok mu acaba? Var tabiki. Örneğin Transformers adlı filmi ele alalım.

Soldaki DVD, sağdaki ise Blu-ray versiyonu

 Bu filmin DVD' sini alıp izlerseniz görüntü kalitesi daha düşük olur. Çünkü DVD 4.7 GB' dan daha fazlasını almaz. Görüntü kalitesini düşürmezseniz filmi sığdıramazsınız. DVD' lerin sunduğu çözünürlük en fazla 720 x 480 (480p) dir. Bunun anlamı şu; kocaman bir ince ekranlı televizyon aldığınızda DVD' den gelen görüntü, ekran için küçük gelir ve televizyon o küçük görüntüyü ekrana sığdırmak için sündürmek zorunda kalır. Küçük bir resmi bilgisayarda büyüttüğünüzde resim  bozuk görünmeye başlar. İşte bu da buna benzer aslında. Aşağıdaki resimde demek istediğimizi daha iyi anlayacaksınız.

Üstteki Blu-ray alttaki DVD görüntüsüdür.
 DVD eski bir teknolojidir ve terk edilmeye mahkumdur. Çünkü bütün dünyada herkes, süratle büyük ekranlı Full HD televizyonlara geçmektedir. Büyük ekranlı televizyonlarda filmlerden net görüntü almanın tek yolu Blu-ray izlemektir. Çünkü bir Blu-ray sizlere 1920 x 1080 (1080p) çözünürlük sunar. Bu çözünürlük DVD ile kıyas kabul etmez. Çünkü film, Blu-ray' in 25 GB' lık kapasitesini dolduracak şekilde, kaliteli formatta kaydedilmiştir. 


Blu-ray filmlerin kutuları daha küçüktür ve malesef henüz çok yaygınlaşmadığı için fiyatları biraz el yakar. Örnek verecek olursak işe yaramayan bir Blu-ray film 20-30 TL arasında satılmaktadır. İş yapan güzel filmler ise 60-70 TL civarındadır. Mesela Star Wars filminin 5'li Blu-ray seti 250 TL' dir. Oysa en pahalı DVD film 25 TL' yi geçmez. Önceleri Blu-ray oynatıcılar çok pahalıyken şimdilerde fiyatları gayet makul seviyeye inmiş durumda. Ancak halen Blu-ray cd' ler odukça pahalı  durumda. Talep arttıkça fiyatları düşecektir. Bu arada dip not; bilgisayarınızda Blu-ray izlemek isterseniz cd sürücünüz Blu-ray player olmalıdır. Haricen de alınabilmektedir. Eğer konumuzu faydalı bulduysanız lütfen yorum yapınız. Fikirlerinizi çok önemsemekteyiz.








0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top