Teknoloji - Sinemadaki 3D Gözlükle Evde Film İzleyebilir miyim?
SORU :   Merhaba SANALBİLGİÇ kolay gelsin. Benim sorum 3D gözlüklerle alakalı. Geçenlerde Cİnebonus sinemalarının birinde, kız arkadaşımla 3D film izledik. Ben görüntüden çok memnun kaldım. Bazı sahnelerde kurşunlar burnumun dibinden geçiyordu sanki. Sanki elimi uzatsam çiçekleri, kuşları tutacak gibi oldum. Burnumun dibine kadar geliyor görüntü. Bundan çok etkilendim ve sinemadaki 3D gözlüğü eve getirdim. İnternetten 3D görüntü ve resimler indirdim. Fakat bir türlü işe yaramıyor. Görüntü bulanık bulanık duruyor. O da 3D bu da 3D. Neyi yanlış yapıyorum acaba? 3D gözlükler arasında fark mı var?                   
                                                          Alican Muhtarel
                                                         24- İstanbul



CEVAP : Alican Bey bu 3D konusu gerçekten henüz tam anlaşılamamış bizim ülkemizde. Bunu çoğu kez görüyoruz. İnsanların sizin gibi düşünmelerinin nedeni 3D' nin türleri olduğunu bilmemelerinden ileri geliyor. Sinemadaki gözlükle ne bilgisayarda ne de televizyonda birşey izleyemezsiniz. Bunun nedenini anlayabilmeniz için biz yine herkesin faydalanacağı şekilde bu teknolojiyi mümkün olduğunca anlaşılır bir dille açıklayalım.
3 çeşit 3D gözlük anlatacağız sizlere. Nedir ne değildir herkes öğrensin istiyoruz. Teknik detaylara girmeyeceğiz kusura bakmayın. Takipçilerimizi sıkıp, kaçırmak istemiyoruz.

1) ANAGLYPH 3D GÖZLÜKLER


Bu gözlük tipi hepinizin Amerikan filmlerinden aşina olduğu renkli camları olan karton gözlüklerdir.


Plastik olanları da mevcuttur. Bazı gazeteler, dergiler ve dvd filmlerin içinden hediye olarak çıkan bir gözlük türüdür.(Editörün notu : Çocukken bir dinozor resmine bu tip bir gözlükle baktığımı ve şaşırdığımı hiç unutmam.)  Yukarıdaki resimde de gördüğünüz gibi bir çok farklı cam renkleri mevcut. En yaygın olanı red-cyan renkte olanlarıdır. İnternetteki resimlerin ve videoların çoğu bu gözlüğe uygundur.

2) POLARİZE 3D GÖZLÜKLER




Siz sinemada filmi büyük ihtimalle bu gözlüklerle izlediniz Alican Bey. Sinemaların çoğunluğu zaten bu gözlüğü tercih etmektedir. Özellikle de Real 3D kullanan sinemalar. Camların ikisi de gri renklidir ve plastik malzemeden üretilmiştir. Henüz ev kullanımına uygun değildir. Evde projeksiyon sistemi kursanız dahi olmaz. Çünkü iki ayrı projeksiyonlu özel bir sistem gerekmektedir. Bu gözlüğü sinemadan sonra evine getirip de televizyonunda veya bilgisayarında deneyenlerin sayısı çok fazla. Kanaatimizce bu gözlüğü sinemada bırakmanız daha uygun olacaktır.

3) XPAND GÖZLÜKLER



Resimde gördüğünüz bu havalı gözlükler de 3D görüntü izlemek içindir. Pille veya şarj edilebilir batarya ile çalışan versiyonları mevcut. Bu gözlükler biraz pahalı ve teknolojik cihazlar. Burada mantık biraz farklı. İki adet lcd ekran var. Gözlük camları aslında lcd ekrandır. Fakat görüntüyü direk o ekrandan izlemiyorsunuz tabi. O gözlükler farklı. Burada siz yine gözlüğü takıp televizyona bakıyorsunuz. Oradaki bozuk görüntü 3D'ye dönüşüyor.  Gözlüğü düğmesine basıp çalıştırdığınızda gözlük camları çok hızlı olarak kararıp aydınlanmaktadır. Siz bunu farketmezsiniz. Görüntü böyle oluşur. Lakin gelin görünki bu havalı teknolojinin yaygınlaşmasını engelleyen bazı olumsuzlukları var. İlki fiyatları pahalı. Diğeri ise kullanıcılarda baş ağrısı, göz yorulması gibi olumsuz etkileri olduğu saptanmıştır. Ayrıca bazıları ağır olduğundan burnu yormaktadır. Diğer karton ve plastik gözlüklerde böyle bir şikayet yoktur.


Gelelim sonuca. Mümkün olduğunca işin teknik detaylarına girmeden anlatmaya çalıştık. Bizim tavsiyemiz ise şudur ; ilk sırada bahsettiğimiz Anaglif (anaglyph) gözlüklerin karton değil de plastik olanlarından alın. Bu gözlükler hem çok ucuzdur, hem çok kolay bulunmaktadır hem de görüntüyü gayet güzel 3D'ye çevirmektedir. Bu bizim tavsiyemiz. Karar tabiki sizlerin. Fakat 3D tv almanız gerekecek. Alırken görevlisine sorun ve 3D tv'yi ona göre alın. Çünkü her tv sadece bir tek 3D gözlük teknolojisine uygun yapılmaktadır. Karton gözlükle, pilli gözlüğe uyumlu televizyonda film izleyemezsiniz. Umarız yeterince açıklayıcı olmuştur hem Alican Bey'e hem de takipçilerimize. 


Bu yazının altındaki "yorum yap" kısmına aklınıza ne geliyorsa sorabilir ve yorum yapabilirsiniz. Hatta biz bunu yapmanızı çok istiyoruz. Utanmayın rahat olun. Biz bunun için burdayız. Yorum yapın, eleştirin, tebrik edin. Yeterki birşeyler yazın...







4 yorum:

  1. Slm ben yorum degilde birsey öğrenmek için yazıyorum tabi bu arada anlatiminiz çok iyi bilgilendirdiginiz için çok teşekkür ederim benim sorum şu bende galaxy s3 mini var ps3 oyun kolu telefona bluetooth ile baglanip oyun oynanır mı şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. anlatım için teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. Beğeni için teşekkürler arkadaşlar

    YanıtlaSil
  4. Konuyla ilgili aklımıza takılan herhangi bir şey kalmadı ... Teşekkürler ....

    YanıtlaSil

 
Top