Teknoloji - Cep Telefonu ve Bilgisayarda Hırsızlık Sigortası Kandırmacası!

Sanal Bilgiç: Merhaba sevgili takipçilerimiz. Bu yazımızda dikkatinizi çok önemli olduğunu düşündüğümüz bir konuya çekmek istedik.

Bir çok elektronik ürün satan mağazadan hepimizin başına gelebilecek bir aldatmaca, bir tuzak , bir kelime oyunu var. Bu konuda sizleri uyaralım da bu tuzağa karşı dikkatli olun istiyoruz. Zira bazı şirketler şu çağda bile hala insanları inek gibi sağmak istiyorlar. Biz Sanal Bilgiç olarak böyle şirketlerin tamamına karşı tepkili olduğumuzdan, sosyal sorumluluğumuzun gereği olarak size bu konuyu açalım istedik.


Cep telefonu ve bilgisayar gibi elektronik ürünlerde müşterilere 'süper destek paketi' adı altında satılan hırsızlık sigortası ve uzatılmış garanti belgeleri vatandaşı aldatıyor. Süper bir yatırım gibi gösterilen şey bakın nasıl bir kandırmaca!

Cihazının çalındığını emniyet tutanaklarıyla belgeleyen müşteriler bile bedel ödedikleri sözleşmeden faydalanamıyorlar. Çünkü sigorta sözleşmesinde “hırsızlık” ifadesi yerine 'aşırma- yer değiştirme' şeklinde tanım yapılıyor. Şu terbiyesizliğe bakarmısınız?  Onlarca maddeden oluşan sözleşme içerisine yerleştirdikleri bu ifade ile çalınan mal, hırsızlık kapsamı dışında kalıyor. Böylece vatandaşın 'süper destek' için ödediği para adeta 'süper aldatmaca' haline geliyor. Ne kadar uyanıksınız böyle eeyyy sözde sigortacılar!!  Hukukçular, kanunlarda 'aşırma' veya 'yer değiştirme' gibi tanımlamaların olmadığını vurguluyor. Bu resmen kepazelik!

 Son zamanlarda uygulanmaya başlanan süper destek paketleri, elektronik ürün satın alan müşterilere ödeme yaparken teklif ediliyor. Mağaza elemanları, daha fazla ürün satıp 'yüksek performans ve prim' elde edebilmek için tüm elektronik müşterilerine 'süper destek paketi' satın almaları için tavsiyelerde bulunuyor. Müşteriyi ikna etmek için "her türlü hırsızlıkta ürününüzün yenisi verilir, her türlü arıza garanti kapsamında tamir edilir, aksi halde yenisi temin edilecek" gibi ifadeler kullanılıyor. İşin aslı garibim elemanın da bu tuzaktan haberi yok! İkna olan vatandaş, 50 ila 150 TL ödeyerek 'süper destek'i satın alıyor. Aman ne kadar süper! Hırsızlık sigortası bulunan ürünü çalınan vatandaş, gerekli tutanaklarını tamamlayıp bayisine gittiğindeyse şoke eden bir cevapla isteği reddediliyor: 'Bu ürün çalınmamış, aşırılmış; yer değiştirmiş.'



'Süper Destek' mağdurlarından biri de emekli polis memuru Ali Konak. Konya'da M1 Tepe Alışveriş Merkezi'nde elektronik ürünler satan bir marketten 548 TL'ye cep telefonu satın alan Konak, ayrıca 69 lira Süper Destek Paketi satın almış. Konak, aradan bir ay geçmeden telefonunu Adana'da başka bir alışveriş merkezinde çantasından çaldırdığını aktarıyor. Konak, telefonunun çalındığını fark etmesiyle birlikte emniyete başvurarak hırsızlık hakkında tutanak tutturduğunu söylüyor. Ayrıca telefonunun İMEİ numarasını kapattırıp sim kartını da bloke ettirmiş. Polisin hırsızlık tutanağı, Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) ile yazışmaları ve sigorta evraklarıyla birlikte bayisine gittiğini söyleyen Konak, hırsızlık garantisi kapsamında yeni bir telefon talep ettiğini söylüyor. Ancak durumun sigorta kapsamı dışında olduğu sözleşmedeki şu iki maddeye dayandırılarak reddediliyor: "Her türlü aşırma suretiyle yapılan hırsızlık. Kayıplar, yer değiştirmeler."

Denge Hukukçular Derneği Başkanı Avukat İbrahim Bakım, hırsızlığın tanımını yapan CMK'nın 141. maddesinde 'aşırma veya yer değiştirme' gibi bir tanım olmadığını vurguluyor. Bakım, çantadan alınan bir telefonun hırsızlıktan başka bir şekilde tanımlanamayacağını aktarıyor. CMK' nın 141. maddesi şu şekilde: "Zilyedinin rızası olmadan başkasına ait taşınır bir malı, kendisine veya başkasına bir yarar sağlamak maksadıyla bulunduğu yerden alan kimseye bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir."






0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top