Acacia isimli Japon teknoloji şirketi, pek çok farklı alanda araştırmalar yapatığını iddia ederek farklı ülkelerde kendi adına patentler alarak, daha sonra bu teknolojilere benzer çözümler kullanan büyük firmaları lisans ücreti ödemeye zorluyor ve istediğini alamazsa bu kez dava açma yoluna gidiyor. Silikon Vadisi'nde patent troll'ü olarak isimlendirilen bu şirketin dava etmediği büyük teknoloji şirketi neredeyse yok. Apple, IBM, Google, Samsung, HTC, AMD, Skype, RedHat, PayPal, Nokia ve başka birçok firma Acacia'ın patent ihlali davalarından nasibini aldılar.


Microsoft, Acacia ile uğraşmamak için 2009 yılında parasını verip, firmanın kendi adına lisansladığı 74 teknolojinin kullanım haklarını satın almıştı. Bunların sözleşmeleri de bir kez ödeme yapılacak şeklinde düzenlenmişti.
Ancak Acacia şimdi, Microsoft'u dava ederek, patentlerini izinsiz ve sözleşmeye aykırı şekilde kullandığını iddia edince, Microsoft da Acacia'nın sözleşmeye uymadığını iddia ederek karşı dava açtı. Böylece neredeyse nefes almayı bile kendi adına patentleyen uyanık Japon firması Silikon Vadisi'nde ilk büyük tepkiyle karşılaşmış oldu.
Bu davadan çıkacak olan karar, patent troll'lerinin geleceği açısından de önem taşıyor...

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top