Nokia 500, Nokia'nın 1 GHz işlemciye sahip ilk telefonu. Bildiğiniz gibi Nokia, Symbian işletim sisteminin rakipleri gibi yüksek işlem gücü gerektirmediğini, mobil işlemciler için optimize edilmiş bir işletim sistemi olduğu için 1 GHz altındaki işlemcilerle de rahatça çalışabildiğini iddia ediyordu. Bu yüzden rakipleri 1,5 GHz'lere, hatta çift çekirdeklere geçerken Nokia en üst seviye telefonlarında bile 680 MHz'lik işlemcilerde ısrar ediyordu. Nokia'nın geçenlerde duyurulan MeeGo işletim sistemli modeli olan Nokia N9 1 GHz işlemciye sahip olsa da, Symbian cephesinde herhangi bir gelişme yoktu. Bugün ise ilk 1 GHz işlemcili Symbian telefonlarını duyurdular.

Ancak enteresan bir şekilde, cihazın işlemcisi dışındaki hemen hemen her özelliğini "giriş seviyesi" yapmışlar. Farklı renklerle değiştirilebilir arka kapağı, 2 GB depolama alanı, GPS'i ve MicroSD kart yuvası var ama, ekranı AMOLED değil, kamerası sıradan, video çekim özelliği 15fps (yani, olmasa da olur!).



Nokia 500 muhtemelen uygun fiyatlı olarak piyasaya çıkacak. Yurtdışında 400 TL civarında olacağı söyleniyor. Türkiye fiyatı belli olduktan sonra daha iyi bir değerlendirme yapılabilir. Bu hali ile tam bir giriş seviyesi dokunmatik telefon olmuş. 1 GHz işlemciye de ihtiyacı yokmuş ama, sanırım bu sayede mağazada telefonu satmak daha kolay olacaktır: "Nokia'nın en hızlı telefonu, arka kapağını da giysinizin rengine uyumlu olacak şekilde değiştirebiliyorsunuz, hem de bu fiyata!"

Nokia 500'ün son zamanların popüler Nokia'sı olmasını bekleyebiliriz. Hani trende, tramvayda insanların elinde sıkça gördüğümüz telefonlardan olacaktır diye düşünüyorum. Symbian Anna işletim sistemli telefonların yaygınlaşması aslında olumlu bir şey olacaktır; yazılım geliştiricilerin Symbian Anna programları yazmaları için bir sebep olabilir.


Nokia 500'ün özellikleri şöyle:

Cihaz tipi: Dokunmatik akıllı telefon.
İşletim sistemi: Symbian Anna; program ve oyun yüklenebilir.
İşlemci: 1 GHz.
Ekran: 3,2 inç 360x640 piksel kapasitif dokunmatik ekran, TFT, 16 milyon renk desteği.
Kamera: 5 MP, VGA çözünürlükte 15fps video çekimi.
Hafıza: 2 GB depolama alanı.
Genişleme yuvası: MicroSDkart yuvası (32GB kartları destekliyor).
Pil: 1110 mAh Lithium Ion, BL-4U, kullanıcı tarafından değiştirilebilir. 500 saat bekleme, 5 (3G) ila 7 (2G) saat konuşma.
Bağlantı özellikleri: WiFi, Bluetooth 2.1 EDR A2DP, A-GPS, GSM, HSDPA, GPRS, EDGE, 3G.
Ses: Standart 3,5 mm kulaklık girişi. Radyo.
Ağırlık: 93 gr.
Ofis özellikleri: Adres defterine sınırsız sayıda kişi ekleyebilme. İnternet sayfalarında gezinebilme, e-posta alıp gönderebilme, ve daha fazlası.
Multimedya özellikleri: Müzik ve video oynatabilme. 5 MP fotoğraf çekebilme. Oyun yükleyebilme. Flash Lite 4.0 ve Java MIDP 2.1 desteği. Nokia Maps ücretsiz navigasyon sistemi. Facebook, Twitter. Yüklenecek yazılımlarla daha fazla özellik eklenebilir.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top