En iyi fotoğraf çeken telefon hangisi? En iyi videoyu hangi telefon çekiyor? Telefonlarla kameralar birleştiğinden beri telefon üreticileri en iyiye doğru bir yarış halinde. Tüketiciler de hep daha yüksek megapiksel, hep daha iyi görüntü kalitesi bekliyor. Peki 2013 yılının en iyi fotoğraf çeken telefonları hangileri?

Samsung Galaxy S4 Zoom

Samsung Galaxy S4 Zoom'u diğerlerinden ayıran özelliği, adı üzerinde, optik zoom (yakınlaştırma) yapabilmesi. Galaxy S4 Zoom, rakiplerinin aksine, kameralı telefon değil, telefonlu kamera. Normal telefonlardan daha kalın, ama 10x zoom yapabiliyor. Telefon olarak Galaxy S4 mini ile benzer özelliklere sahip olan cihaz, 16 megapiksel fotoğraflar ve 1080p Full HD videolar çekebiliyor.




Genel özellikler: Android işletim sistemi, 4.25" qHD (540x960 piksel) Super AMOLED ekran, çift çekirdekli 1.5 GHz işlemci, 1.5 GB RAM, 8 GB dahili hafıza, MicroSD kart desteği, A-GPS, NFC. Bataryası değiştirilebilir.

Kamera özellikleri: 16 MP fotoğraf çekimi, 10x optik zoom (normal fotoğraf makinelerindeki gibi gerçek yakınlaştırma özelliği), 1080p Full HD 30fps video çekimi, Xenon flaş, OIS (görüntü sabitleme), kontrol halkası.

Eksi yönü: Kalın olması, ekran çözünürlüğü. Biraz da telefon olarak kullanırken komik görünme ihtimaliniz var.

Nokia 808 Pureview
Nokia 808 Pureview aslında 2013 telefonu değil, ama insanlara şaka gibi gelen 41 (evet, kırkbir) megapiksellik sensöre sahip olması dolayısıyla bu listeye girmeyi hak ediyor. Nokia 808 Pureview'den şu yazımda bahsetmiştim: Nokia 808 Pureview gerçekten 41 megapiksel mi?



Genel özellikler: Symbian işletim sistemi, 4" 360x640 piksel AMOLED ekran, 1.3 GHz işlemci, 512 MB RAM, 16 GB dahili hafıza, MicroSD kart desteği, A-GPS, NFC. Bataryası değiştirilebilir.

Kamera özellikleri: 41 MP sensörden 38 MP boyutunda dev fotoğraflar ya da 5 MP boyutunda kaliteli fotoğraflar elde edilebilir, kayıpsız dijital zoom, 1080p Full HD 30fps video çekimi, Xenon flaş Carl Zeiss lens, ND filtresi.

Eksi yönü: Kalın olması, ekran çözünürlüğü ve Symbian işletim sisteminin artık devrinin geçmiş olması. Yine de mutlu mesut kullananlar var.

Nokia Lumia 1020
Nokia Lumia 1020 Windows Phone işletim sistemine ve Nokia 808 Pureview'deki gibi 41 MP sensöre sahip. Zaten Nokia bir şekilde bu 41 MP özelliğini Windows Phone ortamına getirmese yazık olacaktı.



Genel özellikler: Windows Phone 8 işletim sistemi, 4.5" 768x1280 piksel AMOLED ekran, çift çekirdekli 1.5 GHz işlemci, 2 GB RAM, 32 GB dahili hafıza, A-GPS, NFC.

Kamera özellikleri: 41 MP kamera, Xenon flaş, kayıpsız dijital zoom. 1080p Full HD 30fps video çekimi. Carl Zeiss lens. OIS (görüntü sabitleme).


Nokia Lumia 920
Lumia 920, Nokia'nın en iyi özellikli telefonlarından biri. Windows Phone işletim sistemli telefonları arasında ise -Nokia EOS çıkana kadar- en iyi fotoğraf çekeni. Yine de rakiplerine göre çözünürlüğünün yetersiz olduğunu belirtmeliyim. Diğer Nokia Lumia telefonların özelliklerini yazmıştım.




Genel özellikler: Windows Phone 8 işletim sistemi, 4.5" 768x1280 piksel IPS ekran, çift çekirdekli 1.5 GHz işlemci, 1 GB RAM, 32 GB dahili hafıza, A-GPS, NFC. Batarya değiştirilemiyor.

Kamera özellikleri: 8 MP kamera, 1080p Full HD 30fps video çekimi. Carl Zeiss lens. OIS (görüntü sabitleme).

Eksi yönü: Bataryasının değişmemesi, MicroSD kart ile hafızasının artırılamaması. 8 MP çözünürlük rakiplerine göre düşük kalıyor. Kimileri için Windows Phone 8 işletim sistemi de bir eksi olabilir.

HTC One
Herkes megapikseli yükseltirken HTC farklı bir şeyler yapmaya çalıştı ve daha düşük megapikselde, ama daha iyi fotoğraflar çeken bir telefon üretti. HTC One, 4 megapiksel fotoğraflar çekiyor, ama ışık az olsa bile daha iyi fotoğraflar elde etmenizi sağlıyor. Şahsen 4 MP bana az geliyor, fotoğraflar ne kadar pürüzsüz olursa olsun. Ama HTC One'ın kamerasına bayılanlar da var.




Çekilen fotoğraflar genellikle telefondan başka yerde görüntülenmediği için HTC'nin mantığı hatalı değil. Ama bence başka bir yerde hataları var. Gerçekçi olmasa da, bugüne kadar tüketiciler hep yüksek megapikseli yüksek kalite ile eşleştirdiler. Pahalı bir telefonun 4 MP olması insanların kulağına ilerleme değil, gerileme olarak gelebilir. Buna ek olarak, sosyal risk söz konusu. Şu konuşma zihninizde canlanmıyor mu? "Dört megapiksel mi? O kadar parayı 4 megapiksellik telefona mı verdin? Onu benim telefonum dört yıl önce de çekiyordu!" İnsanlar satın alma kararlarıyla gurur duymak isterler. Gurur duymayacakları şeylerden de uzak dururlar.

Genel özellikler: Android işletim sistemi, 4.7" 1080p Super LCD3 ekran, dört çekirdekli 1.7 GHz işlemci, 2 GB RAM, 32/64 GB dahili hafıza, A-GPS, NFC. Batarya değiştirilemiyor.

Kamera özellikleri: 4MP Ultrapixel kamera, 1080p Full HD 30fps video çekimi, OIS (görüntü sabitleme).

Eksi yönü: Fotoğrafların 4 MP boyutu ile sınırlı olması, bataryasının değişmemesi, MicroSD kart ile hafızasının artırılamaması.

Samsung Galaxy S4
Samsung son derece başarılı olan Galaxy S3'ü güncelledi, S4'ü çıkardı. Bloglardaki çeşitli testlere bakılırsa 13 MP kamerası aynı çözünürlükteki Sony Xperia Z'den daha iyi sonuç veriyor.




Genel özellikler: Android işletim sistemi, 5" 1080p Super AMOLED ekran, dört çekirdekli 1.6 GHz işlemci, 2 GB RAM, 16/32/64 GB dahili hafıza, MicroSD kart desteği, A-GPS, NFC. Bataryası değiştirilebilir.

Kamera özellikleri: 13 MP kamera, 1080p Full HD 30fps video çekimi, görüntü sabitleme.

Apple iPhone 5
iPhone 5, Lumia 920 gibi 8 megapiksel ile sınırlı, ancak aydınlık ortamlarda Lumia 920'ye göre biraz daha iyi (detayları kaybolmamış) fotoğraflar çekebiliyor.



Genel özellikler: iOS işletim sistemi, 4" IPS LCD ekran, çift çekirdekli Apple A6 1.2 GHz işlemci, 1 GB RAM, 16/32/64 GB dahili hafıza, A-GPS. Bataryası değiştirilemiyor.

Kamera özellikleri: 8 MP kamera, 1080p Full HD 30fps video çekimi, görüntü sabitleme.

Eksi yönü: Bataryasının değişmemesi, MicroSD kart ile hafızasının artırılamaması. 8 MP çözünürlük rakiplerine göre düşük kalıyor.  

Diğerleri?
Nokia N8, HTC One X, HTC One S, Sony Xperia Z, Sony Xperia S ve diğerleri de güzel fotoğraflar çekmiyor mu? Çekiyordur elbette, ama kamera konusunda en iyi ve en dikkat çekici telefonlar yukarıdakiler (Unuttuğum varsa lütfen yazın). Şunu da belirtmeliyim ki normal bir kullanıcı için 8 MP ya da 12 MP çözünürlükte herhangi bir telefon fazlasıyla yeterli olacaktır. Çünkü telefonunuz on-yüz-bin-milyon megapiksel de olsa, bir noktadan sonra çekeceğiniz fotoğrafın kalitesi size bağlıdır.

İlgili yazım: En iyi fotoğraf çeken telefonlar nasıl seçilir?

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top