Android ve RAM Kullanımı!

anroid-ram-kullanimi

Değerli Andronova severler,
Android’in hızla ulaştığı kullanıcı sayısının artmasıyla birlikte, bazı sorular çok daha fazla sorulmaya başladı. Bunlardan en önemli ve kullanıcıların kafalarını karıştıranı ise şüphesiz, Android‘deki RAM kullanım oranı.

Çare olarak bir çok RAM optimizasyonu/görev yöneticileri uygulaması yazıldı ve milyonlarca kez, milyonlarca kullanıcı tarafından indirildi. Bunu yazdım çünkü, başlangıçta bu noktaya odaklanmanızı istiyorum.
RAM optimizasyonu veya Task Killer benzeri görev yönetici uygulamalarının hiç bir faydası yoktur! Tam aksine, bunlar Android’in yani Linux’un çalışma mantığına aykırı oldukları için, telefonunuza farklı yönlerde zarar verirler. Sizin bunlar arasında ilk fark edeceğiniz şey telefonun pilinin çabuk tükenmesi olacaktır.
Peki nedir bu RAM kullanımının altında yatan gerçek? Cevabı şöyle izah etmeye çalışayım;
Öncelikle şunu bilmemiz gerekir: Linux‘un RAM kullanımı felsefesi “boşta kalan RAM israf edilen RAM’dir.
Bu ne demek oluyor? Bu Linux’un RAM’i her daim Önbellek’te hazır tutması ve açılmak istenen uygulamanın veya görevin beklemeden işleme koyulmasını hızlandırması demek oluyor.
Yani siz “telefonumda sadece 10MB boş RAM var, Android çok fazla RAM harcıyor” dediğiniz vakit, Android’i anlamamış olduğunuz ortaya çıkıyor. Bunu şu örneklerle pekiştirelim;
Bir kitap okumak istediniz. Bunun için en güzel yer kütüphane olsa gerek ve gidip oradan bir kitap aldınız, başladınız okumaya. O kadar hızlı okudunuz ki kitap bitti. Ama siz başka kitap’da okumak istiyorsunuz. Bunun için yerinizden kalkıp tekrar kütüphaneye gitmeniz gerekecek değil mi? İşte bu Android’de bu şekilde olmuyor!
Eğer bir kitap okumak istiyorsanız, okumak isteyeceğiniz o kitapların hepsi zaten evinizdeki kütüphane de mevcut olduğundan hızlıca zaman kaybetmeden okumaya koyulursunuz. Android’deki çalışma mantığı da buna benzer. Tüm uygulamaların, görevlerin hepsini zaten sizin için hazır durumda açık tutulduğundan, vakit kaybetmeden işleme konulması sağlanır.
Peki bu durum telefonun yavaşlamasını sağlar mı? Cevap, Hayır!
Linux tabanlı bir işletim sistemi olan Android, arka planda 1 uygulama da çalışsa yüzlerce uygulama da çalışsa performansını kaybetmeyecektir. Çünkü bu görevlerin hepsi Önbellekte tutulur. Yani siz kendi kütüphanenizdeki rafları doldurmuş onca kitabı aynı anda okumaya kalkmazsınız. Lazım oldukça okursunuz. Durum buna benzer.
RAM optimizasyonu ve görev sonlandırıcı uygulamalara gelince. Bu uygulamalar, Android’in çalışma mantığına ters oldukları için, her görev sonlandırmanızın ardından, Android tüm işlemleri Önbelleğe tekrar almak isteyeceğinden ve yeniden açacağından dolayı işletim sistemini çok daha fazla yorarlar. Bu hem telefonun yavaşlamasına sebep olur, hem de pilin çok daha çabuk bitmesine.
Ancak bazı durumlar vardır ki mesela, yüklediğiniz oyun veya uygulamadan kaynaklı bir hata sebebiyle işletim sistemi kasmaya, yavaşlamaya başlar. İşte bu gibi durumlarda ya bu uygulamanın silinmesi, yada sadece o uygulamanın kapatılması gerekmektedir.Kesinlikle görev sonlandırıcı kullanmayın.
Ice Cream Sanswich ve Jelly Bean ile artık çok stabil olan Android, gerek Kernel optimizaysonu gerek ise çalışma stabilitesi ile artık kendini tamamlamış durumdadır.
Umarım RAM ile alakalı aklınızdaki soru ve problemleri giderecek bir yazı olmuştur.


0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top